Výsledok rokovania o VZN obmedzujúcom hazard bude posudzovať právnik

09.11.2011 Humenné

Humenné 9. novembra (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Humennom sa dnes na zasadnutí venovali viacerým bodom rokovania, okrem iných aj všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) navrhujúcemu obmedzenie hazardu na pôde mesta. Po hlasovaní poslaneckého zboru k tomuto bodu však nie je celkom jasné, či daný návrh získal dostatočnú podporu MsZ, alebo nie. Primátorka mesta Jana Vaľová (Smer-SD) požiadala v tejto súvislosti o vypracovanie právnej analýzy.
VZN o obmedzení hazardných hier na území mesta Humenné navrhovalo zrušenie prevádzkovania výherných prístrojov u jeho prevádzkovateľov k 1. júnu 2012. Poslanec Jozef Babjak (SDKÚ-DS) v rámci pozmeňovacieho návrhu inicioval, aby sa tento zákaz vzťahoval v budúcnosti aj na kasína v Humennom.
\"Ak by boli v budúcnosti povoľované kasína, tak by došlo k zvýhodňovaniu určitej skupiny podnikateľov. Je preto podľa mňa korektné, ak obmedzíme hazard aj v kasínach,\" poznamenal na margo svojho návrhu. Ten následne spolu s pôvodným návrhom VZN poslanci schválili, no právnik mesta vyhodnotil hlasovanie za zmätočné, keďže si oba schválené návrhy vo viacerých bodoch odporovali. Poslanecký zbor preto rokoval opakovane už iba o VZN pôvodne navrhnutom mestskou radou.
Podľa platného rokovacieho poriadku humenského MsZ je VZN schválené, ak zaň zahlasuje trojpätinová väčšina poslancov prítomných v rokovacej miestnosti pred hlasovaním o nariadení. Pred opakovaným hlasovaním o návrhu VZN sa zaprezentovalo 18 poslancov, no následne k nemu pristúpilo 21 členov poslaneckého zboru. Za návrh boli 12, proti dvaja, šiesti sa zdržali a jeden poslanec nehlasoval. Právna analýza má teda potvrdiť prípadne vyvrátiť, či nové VZN získalo dostatočnú alebo nedostatočnú podporu MsZ.
 

Vyberte región